, , ,

SVANENMÄRKT FÖR MILJÖN
NATUREN ÄLSKAR HUSÄGARE SOM TÄNKER EFTER INNAN DOM KÖPER GRÄSKLIPPARE

Stäng av adblock se erbjudande

Svanenmärkta gräsklippare

Svanemärkta gräsklippare för park och trädgård blir allt mer efterfrågade. Dom miljö och Svanenmärkta gräsklipparna som uppfyller höga krav för utsläpp av avgaser, vibrationer och buller kan man själv läsa om på Svanens webbsida. Där kan du läsa mer om miljöfakta. Kraven är också att de kemikalier som används vid tillverkningen av gräsklippare är utbytta till mindre miljöbelastande. Gräsklippare miljömärkt med Svanen kan även ha etanoldrift. Så vill du hjälpa moder jord, köp en renare gräsklippare för miljöns skull. Fast det är viktigt att veta att även gräsklippare som inte har en svanenmärkning kan vara bra för miljön.

Klippo gräsklippare
Husqvarna gräsklippare
Stiga gräsklippare
Gardena gräsklippare
Köptips gräsklippare

ANNONS

BUTIKER MED SVANENMÄRKTA GRÄSKLIPPARE

Var köper man Svanenmärkta motorgräsklippare?

Här hittar du Svanen-märkta gräsklippare  till din trädgård hos våra samarbetspartners som säljer gräsklippare online i sina onlinebutiker. Bra priser och utbud gör att du kan jämföra och välja i lugn och ro i ditt hem. Vi får provision när du bestämmer dig för att köpa något. Detta hjälper oss att utveckla Gräsklipparguiden så att vi kan fortsätta att underlätta för fastighetsägare att hitta bra produkter till trädgården och offentliga miljöer. Tack för att du stöttar oss.

Tyvärr får man ibland läsa själv vilka gräsklippare som har svanenmärkning. Vi beklagar detta.

Miljömärkt gräsklippare

Vill du välja den bästa gräsklipparen ur miljösynpunkt ska du förstås välja en handgräsklippare, alternativt solcellsdriven gräsklippare. Men har du en större trädgård och är ute efter en motordriven gräsklippare kan du göra bra miljöval ändå. Det allra bästa är en svanenmärkt, etanoldriven gräsklippare. Då får du både minskade koldioxidutsläpp och en motor som klarar världens tuffaste utsläppskrav på kolväte och kväve. Väljer du en svanenmärkt, bensindriven eller etanoldriven gräsklippare minskar du utsläppen med 50-70 % jämfört med en vanlig. Så välj gräsklippare miljömärkt med Svanen och gör ett klipp för miljön!

Tillverkning utan miljögifter

För att påverka utvecklingen mot mer miljöanpassade material, ställer Svanen krav på tillverkningen av gräsklipparen. Det gäller främst ytbehandlingsmedel och plastdelar där miljöfarliga ämnen som ftalater och halogenerade flamskyddsmedel inte får användas i onödan. Dessa ämnen är reproduktionsstörande.

En Svanenmärkt gräsklippare:

 • Klarar världens tuffaste avgaskrav för motorgräsklippare
 • Har en tystare gång
 • Är vibrationstestad
 • Kemikalier vid tillverkning är mindre miljöbelastande

Tystare gång

Alla svanmärkta gräsklippare klarar krav på mycket låg bullernivå, både för privat och professionellt bruk. För att minska besvär för den som kör mycket gräsklippare, finns också krav på att vibrationerna ska vara så låga som möjligt.

Källa: .svanen.se

Etanolklippare

En svanenmärkt etanolgräsklippare drivs till 85% av ett förnybart bränsle (etanol) vilket gör att du minskar utsläppen av koldioxid med lika stor andel. Koldioxid bidrar till växthuseffekten. Gräsklipparen klarar också världens hårdaste avgaskrav på kolväte och kväveoxider. Dessa ämnen bidrar till mark nära ozon och är hälsofarliga för människor, djur och växter.

Enkelt underhåll

Det ska vara lätt att fylla på bränsle och olja utan spill. En viktig detalj är att den svanmärkta gräsklipparen ska kunna lutas utan risk för bränsle- eller oljeläckage när undersidan görs rent.
Om du bytar filter och olja ofta så kan du spara på miljön då du sänker utsläppen med 40 %. Detta gäller alla bensingräsklippare. Med rätt bensin och rätt underhåll på gräsklipparen kan du även minska bensinförbrukningen med 25 %.

Svanenmärkt bensingräsklippare

En svanenmärkt, bensindriven gräsklippare klarar världens hårdaste avgaskrav på kolväte och kväveoxider. Dessa utsläpp minskar med 50-70% jämfört med en vanlig motorgräsklippare. Svanen ställer också krav på att utsläppen ska vara fortsatt lika låga även efter 4-5 års användning. Se Svanens webbsida vilka gräsklippare som är godkända

Återvinning gräsklippare

Slutligen ska en svanenmärkt gräsklippare kunna återvinnas till 60%. Det ska också stå i instruktionsboken var maskinen kan lämnas in när den tjänat ut. 

Checklista och vad skall man välja för svanenmärkt gräsklippare

Om du nu vill ha en motorgräsklippare men vill vara så miljövänlig du kan så skall du välja en etanoldriven gräsklippare helst. Det allra bästa är en svanenmärkt, etanoldriven gräsklippare. Då får du både minskade koldioxidutsläpp och en motor som klarar världens tuffaste utsläppskrav på kolväte och kväve.

Väljer du en miljömärkt gräsklippare minskar du utsläppen med 50-70 % jämfört med en vanlig. Kvalitén på chassit är avgörande för livslängden på maskinen. Ser sakerna robusta och rejäla ut så håller dom längre. Är det en massa delar som är punktsvetsade så räkna med att maskinen inte håller så länge som man vill.  Var kritisk i din bedömning och följ vår checklista. 

Vilken svanenmärkt gräsklippare ska man välja?

 • Höjdinställning på varje hjul eller med spak för att kunna enkelt ställa in höjden.
 • Hur lätt rullar maskinen? Orkar alla i familjen röra på maskinen?
 • Vilken vikt har gräsklipparen? Viktigt om du vill transportera den i bilen. Orkar du lyfta in den i bilen?
 • Går handtaget att vika ihop eller montera av vid transporten i bilen?
 • Finns gräsuppsamlare eller går det att köpa till? Om du har det behovet.
 • Är det mulcherklippning på gräsklipparen. Mulcherklippning finfördelar gräset så att det gödslar din gräsmatta när det kryper ner i marken igen.
 • Vilken bensin skall man använda? Bra att veta om det är enkelt att hitta där du bor.
 • Är det lätt att hitta reservdelar nära dig?
 • Är det lätt att hitta slitagedelar som filter och packning nära  dig?
 •  Är gräsklipparen självgående eller rullar den manuellt. Självgående är att föredra om man inte vill kämpa med att puta fram hela vikten själv när man klipper.
 • Om du vill ha elstart kolla om det finns.
 • Vad är knivarna undertill tillverkade av? Här är det att föredra starka stålknivar som går att slipa vid behov. Gärna minst vartannat år. 
 • Det man ska föredra är att själva karossen där knivarna sitter är gjutet i ett stycke istället för ihop satta delar som är svetsade ihop
 • Tänk även på att se hur långt ut knivarna klipper. Det kan vara bra att veta om du om ska klippa nära en vägg.
 • Lyssna på ljudnivån om du inte gillar höga decibel från klipparen.
 • Finns det möjlighet att ställa in höjden på handtaget efter din kroppslängd? 

Checklista innan köp av Svanenmärkt gräsklippare?

  Höjdinställning på varje hjul eller med spak
✔ Hur lätt rullar maskinen?
  Vilken vikt har gräsklipparen? Viktigt vid transport.
  Går handtaget att vika ihop eller montera av?
  Finns gräsuppsamlare eller går det att köpa till?
  Är det mulcherklippning på gräsklipparen?
  Vilken bensin skall man använda?
  Är det lätt att hitta reservdelar?
  Är det lätt att hitta slitagedelar som filter och packning?
  Är gräsklipparen självgående eller rullar den manuellt.
  Om du vill ha elstart kolla om det finns.
✔ Vad är knivarna undertill tillverkade av? 
✔ Tänk även på att se hur långt ut knivarna klipper.
  Lyssna på ljudnivån om du inte gillar höga decibel.
  Möjlighet att ställa in höjden på din kroppslängd? 
Svanenmärkta gräsklippare för den miljö medvetne som behöver en stark maskin.

ANNONS