HÖG UPPLÖSNING 1920x1080 MX

VERTIKALSKÄRARE LUFTAR RÖTTER
GRÄSMATTANS DOKTOR FRISKAR UPP PATIENTEN

Stäng av adblock se erbjudande

VERTIKALSKÄRARE

Vertikalskärare skär fina spår i gräsmattan för att rötterna ska få luft. Vertikalskärning är rena hälsokuren för gräsmattan. En vertikalskärare har en roterande vals med knivar som skär igenom grässvålen och ner i jorden.

Förväxla inte vertikalskäraren med mossrivaren. Ytjorden i en gräsyta är ofta tilltrampad och hård. Vertikalskäraren luckrar upp ytskiktet så att vatten och näring lättare når gräsplantornas rötter. Allt för att gräsmattan och gräset ska må bättre och riktigt spira av glädje. Vem älskar inte en frodig grön gräsmatta som riktigt luktar gräs. Fråga vilken fotbollsspelare som helst. Det finns inget bättre än en perfekt gräsmatta som är nyklippt utan spår av mossa och som luktar sommar. Vem vill inte ha det så. Välkommen in i kriget mot mossan.

ANNONS

Klippo gräsklippare
Husqvarna gräsklippare
Stiga gräsklippare
Gardena gräsklippare

Bearbeta gräsmattan med en vertikalskärare

Din gräsmatta blir grönare om du ett par gånger varje år bearbetar den med en vertikalskärare. Maskinen är försedd med ett par valsar och på dessa sitter knivar som skär spår i marken, så att det kan komma ner luft till rötterna. Samtidigt drar knivarna med sig dött material och mossa som bara kväver ditt gräs.

Vad är skillnaden på en vertikalskärare och en mossrivare?

Skillnaden på mossrivare och vertikalskärare är det många som undrar över. Vi går igenom dem olika egenskaperna på maskinerna. Det finns även gräsmatteluftare. Gräsmatteluftare är en kombination av båda. Många butiker ger fel namn till dom här maskinerna. Kolla alltså noga.

Vertikalskärares

 • Vertikalskärare har en roterande vals med knivar som skär igenom grässvålen och ner i jorden. 
 • Vertikalskäraren jobbar djupare och inte lika tätt som en mossrivare och det gör att den luftar gräsmattan och delar rötterna till gräset. 

Mossrivare

 • Mossrivaren går inte på djupet utan tar mera av ytan på gräsmattan.
 • Det är pinnar i stål som river upp mossan.
 • Stålpinnarna sitter närma varandra vilket gör att den jobbar ytligt och tätt och tar bort all mossa.

En kombination av dem två är bra

Båda maskinerna fyller sin funktion om man kombinerar dem. Att bara köra en mossrivare är inte bra medans en vertikalskärare kan vara bra för luftningen. Idealet är alltså att köra med båda maskinerna eller en kombinationsmaskin typ en gräsmatteluftare. Om du investerar i båda maskinerna så skall du alltid börja med mossrivaren för att ta bort mossan och sedan lufta gräsmattan och dess rötter med vertikalskäraren. Gödning efter detta skadar inte. Har du gödslat innan låt gräsklippet ligga kvar som gödning.  Kalka gärna på våren innan användning av vertikalskärare.

ANNONS

ANNONS

Bearbeta inte gräsmattan för tidigt

Viktigt är att man inte börjar bearbeta gräsmattan/mossan med en mossrivare eller vertikalskärare innan gräset börjat växa vid 8 grader. Då kan det bli så att du arbetar bort dem känsliga gräsrötterna. I början på året ser det alltid ut som att du har mer mossa än gräs. Detta för att gräset inte börjat växa ännu. Klipp sedan inte gräset för kort dem första klippningarna på året. Detta för att spara mattan.

Våt gräsmatta och räfsa noggrant

Vertikalskärning luftar gräsmattan och stimulerar gräsväxten, samtidigt som den hindrar ogrästillväxt och mossa i gräsmattan. Vertikalskär när gräset växer som bäst, d.v.s. i maj eller augusti/september. Jorden bör vara fuktig inte våt. Du vill inte jobba i lera. Vattna lite i förväg om det inte har regnat. Vertikalskäraren är en kraftig maskin som river upp gammalt gräs och mossa med mera. Var noga med att räfsa upp all mossa annars så blir det bara värre och då kunde du lika bra låtit bli från början. Mossan växer nämligen fast igen om den får ligga kvar. Allt ska räfsas bort och kan gärna läggas i komposten.

Bensindriven vertikalskärare med en 3x1 funktion Vertikalskärare, mossrivare och uppsamlare från MTD

Vad skall du kolla innan köp av vertikalskärare?

 • Bladen som sitter på maskinen skall vara galvaniserade och i rostfritt.
 • Maskinen skall vara självgående
 • Hur lätt rullar maskinen och vilken vikt har den.
 • Du skall kunna ställa in knivarna i olika höjdläge enkelt med en lättillgänglig spak på handtaget.
 • Finns det uppsamlare? Underlättar när all mossa skall bort.
 • Chassit får gärna vara i stål eller minst i slagtålig plast.
 • Går handtaget lätt att vika ihop eller att montera av för transport?
 • Hjulen skall vara lättrullade helst med egna kullager för lättare friktion.
 • Ett mjukt handtag som är greppvänligt är bra
 • Dödmansgrepp behövs.
 • Vilken bensin skall man använda?
 • Är det lätt att hitta reservdelar och primära saker som filter som behöver bytas med jämna mellanrum. 
 • Om du vill ha elstart kolla om det finns.
 • Lyssna på ljudnivån om du inte gillar höga decibel från klipparen.
 • Finns det möjlighet att ställa in höjden på handtaget efter din kroppslängd? 
 • Se vilken tomtyta som rekommenderas för maskinen och jämför med din tomt.

ANNONS

ANNONS

Toppdressa gräsmattan

Efter att du räfsat bort mossan toppdressas ytan, det vill säga jämnas ut med dressmylla, som finns att köpa i trädgårdsbutik eller med sandblandad jord. Det enklaste sättet att toppdressa är att lägga ut dressmaterialet i högar och borsta ut det jämnt över ytan med en piassavakvast. Om det finns kala fläckar här och var kan man passa på att så reparationsgräs, samtidigt som man toppdressar. Låt vattenspridaren stå på ett tag över den ny dressade ytan. Alltså gör gräsmattan stark genom att gödsla några gånger under säsongen.

Att köpa vertikalskärare

Det finns både elektriska varianter och dom som går på bensin. Bladen som sitter på maskinen är viktiga och skall vara galvaniserade och i rostfritt. Maskinen skall helst vara självgående för det är ett tungt jobb. Du skall kunna ställa in knivarna i olika höjdläge enkelt med en lättillgänglig spak på handtaget.

Kolla om det ingår uppsamlare för det är ytterst viktigt att all mossa avlägsnas. I en del maskiner ingår uppsamlare i andra är det ett tillbehör du får köpa till. Hjulen skall vara lättrullade helst med egna kullager för lättare friktion.

Ett mjukt handtag som är greppvänligt är bra samt att det går lätt att fälla ihopa för transport. Chassit får gärna vara i stål eller minst i slagtålig plast. Se vilken tomtyta som rekommenderas för maskinen och jämför med din tomt.

Här nedan hittar du både gräsmatteluftare, vertikalskärare och mossrivare.

ANNONS

Vertikalskärare

ANNONS

Mossrivare

ANNONS

Gräsmatteluftare

ANNONS

ANNONS