Klippo gräsklippare


Elektrisk gräsklippareElektrisk gräsklippare

Elgräsklippare som är miljövänliga elektriska gräsklippare blir allt vanligare. De flesta elklippare är avsedda för tomter i storleksklassen 300-500 kvm. Ett myndighetskrav är att motor och kniv stannar inom 3-5 sekunder om du släpper maskinen. Det är därför ett säkert val om man tycker det är lite läskigt att klippa gräsmattan. Välj därför elgräsklippare med omsorg.


Det finns uppladdningsbara klippare och modeller med sladd. Visst, det finns en risk att man råkar köra av sladden, men med lite vaksamhet och vana klarar man sig. Väljer du en med batteri så är det rekommenderat att köpa extra batterier för att slippa klippa i omgångar. Batteridrivna gräsklippare kan du läsa mer om på en annan sida.

Köpa elgräsklippare


Välja elektrisk gräsklippare

När du skall välja en elektrisk variant på gräsklippare så undrar många vad man skall titta på. Vi rekommenderar att man först ser om det finns möjlighet till att enkelt ställa in höjdinställningen som anger klipphöjden på gräset. Att behöva ställa in varje hjul för klipphöjd är bara besvärligt och kan lätt göra att man klipper ojämnt om inställningen blir fel.Vikten på maskinen är också avgörande. En lätt maskin kan du med lätthet hänga upp på väggen i förrådet och på det sättet bli av med maskinen på ett smidigt  sätt när du inte använder gräsklipparen. Att enkelt kunna transportera och föra maskinen framåt är  viktigt om man vill slippa att slita ut sig när man klipper gräsmattan. Därför ska du också kolla hur lätt hjulen rullar. Föreställ dig våt gräs i mellan maskinen och hjulen. Rullar hjulen lät även då? Finns det ett handtag som enkelt går att fälla ihop? Alltid bra vid transport t ex. Är klipparen enkel att starta med en startknapp som du enkelt kan trycka på eller flytta till ett on läge. Vad är knivarna undertill tillverkade av? Här är det att föredra starka stålknivar som går att slipa vid behov. Gärna minst vartannat år. Tänk även på att se hur långt ut knivarna klipper. Det kan vara bra att veta om du om ska klippa nära en vägg. Lyssna på ljudnivån om du inte gillar höga decibel från klipparen. Finns det möjlighet att ställa in höjden på handtaget efter din kroppslängd? 

Elektrisk gräsklippare

Uppsamlare

Vill du slippa räfsa efteråt eller du kanske inte bryr dig. Är det viktigt för dig så se om det ingår uppsamlare av gräsavfallet. Hör med återförsäljaren om det ingår uppsamlare eller om du kan köpa en till just ditt val av maskin. Annars är det bra om maskinen har en mulching effekt som finfördelar gräset. Behöver du flytta klipparen i en bil? Då ska du titta på möjligheten att fälla ihopa handtag och andra detaljer. En del vill gärna ha möjlighet att enkelt vika handstaget för att kunna transportera gräsklipparen enkelt i bilen. Vilket är väldigt praktist i en del förråd också. En gräsklippare tar ju en del plats och kan man spara in på ytan den upptar så är det en stor fördel. Vill du använda en maskin som tar liten plats i garaget eller förrådet så ska du se på luftkuddegräsklippare som kan hängas på väggen.Tips vid användning


Eldrivna gräsklippare är väldigt praktiska eftersom dom är mycket tystare än sina kusiner med bensinmotor. Eldrivna varianter har ju en kabel att tänka på och många undrar hur lång kabel man kan använda när man kör med en elgräsklippare. Här är det en praktisk sak att tänka på och det är att ju längre den är desto lättare är det att fastna i naturens grenar och buskar. Fast även belastningsmässigt finns det begränsningar på elsystemet i lokalen där du har kopplat in gräsklipparen. Man brukar rekommendera en maxlängd på ungefär 20-25 meter. Se till att sladden hela tiden ligger på den yta som du redan har klippt. Köp en förlängningssladd som är röd eller orange, den syns bättre än en svart. Och viktigast - ha en jordfelsbrytare installerad! En stor fördel är att den elektriska gräsklipparen är rätt tyst.


Vill du se vilka fabrikat det finns för övrigt så kolla in vår sida med återförsäljare.