, , ,

MOTORGRÄSKLIPPARE FÖR TUFFA TAG
MÅNGA HUSÄGARES SÄKRA PARTNER PÅ SOMMAREN

ANNONS

ANNONS

MOTORGRÄSKLIPPARE

Motorgräsklippare har en rik historia bakom sig. Motorgräsklippare och de flesta bensingräsklippare för hemmabruk drevs tidigare av tvåtaktsmotorer. Fast från 1960-talet och till idag har fyrtaktsmotorn blivit nästan helt dominerande i världen. Se användarmanual vad din gräsklippare är. Tvåtaktare eller fyrtaktare. 

Tvåtaktare används däremot ofta i motorsåg och röjsåg så det kan vara bra att veta.

Klippo gräsklippare
Husqvarna gräsklippare
Stiga gräsklippare
Gardena gräsklippare
Köptips gräsklippare

ANNONS

ANNONS

ANNONS

BUTIKER MED MOTORGRÄSKLIPPARE

Var köper man motorgräsklippare?

Här hittar du motorgräsklipparen till din trädgård hos våra samarbetspartners som säljer det du söker i sina onlinebutiker. Bra priser och utbud gör att du kan jämföra och välja i lugn och ro i ditt hem. Vi får provision när du bestämmer dig för att köpa något. Detta hjälper oss att utveckla Gräsklipparguiden så att vi kan fortsätta att underlätta för fastighetsägare att hitta bra produkter till trädgården och offentliga miljöer. Tack för att du stöttar oss.

ANNONS

Välj rätt motorgräsklippare

När man pratar om gräsklippare med motor så tänker man på en gräsklippare som har bensin i tanken. Det man ska föredra när det gäller gräsklippare är att själva karossen där knivarna sitter är gjutet i ett stycke istället för ihopsatta delar som är svetsade ihop. Då är hållbarheten mycket större. Självklart får man en bättre maskin ju mer man betalar som regel men det finns ändå en del primära delar att kolla. 

Vilka varianter av motorgräsklippare finns idag?

 • En självgående variant där hjulen rullar med motorns hjälp vilket underlättar
 • En med elstart (läs mer om den här)
 • En icke självgående som du puttar framåt med egen kraft 

Var kan man köpa miljövänlig alkylatbensin?

 I dag finns det fin miljövänlig alkylatbensin som är bäst för  trädgårdsmaskiner. Priset är högre än regulär bensin men är värt priset eftersom både gräsklipparen och miljön tackar dig. Alkylatbensin säljs i 5 liter, 25 liter dunkar och i 200 liters tunnor och finns i röd och blå färg beroende på om du har en tvåtaktsmotor eller fyrtaktsmotor på din trädgårdsmaskin. Med rätt bensin och rätt underhåll på gräsklipparen kan du minska bensinförbrukningen med 25 %. Om du även byter filter och olja 1 gång om året så kan du spara på miljön då du sänker utsläppen med 40 %. Gäller vid klippning en gång i veckan. Detta gäller alla bensingräsklippare.

Köp miljövänlig alkylatbensin här

ANNONS

Mulcherteknik

Mulchertekniken eller även kallad BioClip innebär att kåpan samverkar med en fast kniv som sitter direkt på motorns axel. Kniven är konstruerad så att den klipper i flera olika nivåer under sin rotation. Tekniken kallas ibland därför också för multiklipp. Grässtråna blir finfördelade och trycks ner i gräsmattan som extra gödning. Du behöver alltså inte räfsa eller samla upp det klippta gräset om du klipper tillräckligt ofta (en gång i veckan räcker oftast). Allt som gör gräsmattan grönare är bara positivt.

Uppsamlare

Vill du slippa räfsa efteråt eller du kanske inte bryr dig. Är det viktigt för dig så se om det ingår uppsamlare av gräsavfallet. Hör med återförsäljaren om det ingår uppsamlare eller om du kan köpa en till just ditt val av maskin. Annars är det bra om maskinen har en mulching effekt som finfördelar gräset.

Förvaring av gräsklippare

När det gäller möjligheten att fälla ihop handtag och annan utrustning så är det väldigt praktisk när man skall köra vidundret i en bil. Fast även om du bara använder den på din tomt så är det väldigt bra att kunna fälla ihop klipparen så att den tar liten plats i förrådet eller ditt garage. Just utrymme är vi många som kämpar om att få mer av. Därför ska du även se över möjligheterna att kunna snabbt och enkelt göra allt mindre. Kanske just ditt val av märke har tänkt till när det gäller förvaring. Låt oss hoppas det.

ANNONS

Checklista och vad skall man välja för motorgräsklippare

Vilken är den bästa motorgräsklipparen?

Kvalitén på chassit är avgörande för livslängden på maskinen. Ser sakerna robusta och rejäla ut så håller dom längre. Är det en massa delar som är punktsvetsade så räkna med att maskinen inte håller så länge som man vill. Eller om chassit är i plast. Var kritisk i din bedömning. Kolla så att det är enkelt att hitta reservdelar, förbrukningsvaror, filter och packningar.

Vilken motorgräsklippare ska man välja?

 • Höjdinställning på varje hjul eller med spak för att kunna enkelt ställa in höjden.
 • Hur lätt rullar maskinen? Orkar alla i familjen röra på maskinen?
 • Vilken vikt har gräsklipparen? Viktigt om du vill transportera den i bilen. Orkar du lyfta in den i bilen?
 • Går handtaget att vika ihop eller montera av vid transporten i bilen?
 • Finns gräsuppsamlare eller går det att köpa till? Om du har det behovet.
 • Är det mulcherklippning på gräsklipparen. Mulcherklippning finfördelar gräset så att det gödslar din gräsmatta när det kryper ner i marken igen.
 • Vilken bensin skall man använda? Bra att veta om det är enkelt att hitta där du bor.
 • Är det lätt att hitta reservdelar nära dig?
 • Är det lätt att hitta slitagedelar som filter och packning nära  dig?
 •  Är gräsklipparen självgående eller rullar den manuellt. Självgående är att föredra om man inte vill kämpa med att puta fram hela vikten själv när man klipper.
 • Om du vill ha elstart kolla om det finns.
 • Vad är knivarna undertill tillverkade av? Här är det att föredra starka stålknivar som går att slipa vid behov. Gärna minst vartannat år. 
 • Det man ska föredra är att själva karossen där knivarna sitter är gjutet i ett stycke istället för ihop satta delar som är svetsade ihop
 • Tänk även på att se hur långt ut knivarna klipper. Det kan vara bra att veta om du om ska klippa nära en vägg.
 • Lyssna på ljudnivån om du inte gillar höga decibel från klipparen.
 • Finns det möjlighet att ställa in höjden på handtaget efter din kroppslängd? 

Checklista innan köp av motorgräsklippare?

  Höjdinställning på varje hjul eller med spak
✔ Hur lätt rullar maskinen?
  Vilken vikt har gräsklipparen? Viktigt vid transport.
  Går handtaget att vika ihop eller montera av?
  Finns gräsuppsamlare eller går det att köpa till?
  Är det mulcherklippning på gräsklipparen?
  Vilken bensin skall man använda?
  Är det lätt att hitta reservdelar?
  Är det lätt att hitta slitagedelar som filter och packning?
  Är gräsklipparen självgående eller rullar den manuellt.
  Om du vill ha elstart kolla om det finns.
✔ Vad är knivarna undertill tillverkade av? 
✔ Tänk även på att se hur långt ut knivarna klipper.
  Lyssna på ljudnivån om du inte gillar höga decibel.
  Möjlighet att ställa in höjden på din kroppslängd? 
Vi tipsar om 14 saker du bör kolla innan du köper en ny motorgräsklippare

ANNONS