, , ,

HANDGRÄSKLIPPARE FÖR SMÅ TOMTER
CYLINDERKLIPPAREN GER MOTION OCH ÄR MILJÖVÄNLIG

ANNONS

ANNONS

HANDgräsklippare

Handgräsklipparen även kallad cylindergräsklippare är väldigt miljövänlig och ger bra motion om man skall klippa gräsmattan. Handgräsklipparen passar bäst för små, jämna gräsytor. Tomter på ett par hundra kvadratmeter passar handgräsklipparen perfekt. Se gräsklippare test och vår checklista innan köp. Om du klipper gräsmattan sällan skall du satsa på en bensingräsklippare.

Handjagaren som många också kallaren den är en gräsklippare som har funnits länge i våra svenska hushåll. Speciellt i små kolonier och stugområde runt om i Sverige. Tänk bara att koloniträdgårdar i Sverige har funnits i mer än 120 år (2015). Där har används en del handjagare genom åren. Idag är det många som tycker den ger bra motion samtidigt som man gör något nyttigt. Här får du hjälp att hitta din handgräsklippare. Lycka till i ditt inköp.

Klippo gräsklippare
Husqvarna gräsklippare
Stiga gräsklippare
Gardena gräsklippare

ANNONS

Köptips gräsklippare

ANNONS

ANNONS

ANNONS

BUTIKER MED HANDGRÄSKLIPPARE

Var köper man handgräsklippare?

Här hittar du handgräsklipparen till din trädgård hos våra samarbetspartners som säljer det du söker i sina onlinebutiker. Bra priser och utbud gör att du kan jämföra och välja i lugn och ro i ditt hem. Vi får provision när du bestämmer dig för att köpa något. Detta hjälper oss att utveckla Gräsklipparguiden så att vi kan fortsätta att underlätta för fastighetsägare att hitta bra produkter till trädgården och offentliga miljöer. Tack för att du stöttar oss.

ANNONS

Handjagare

Den verkliga perfektionisten föredrar en "handjagare" för att få en välklippt matta, även om ytorna är stora. Den handdrivna cylinderklipparens knivar skär av stråna med ett perfekt snitt, till skillnad från de elektriska eller bensindrivna rotorklipparna som sliter av strået. Ingen gräsklippare klipper gräsmattan bättre än en cylindergräsklippare. Inget utsläpp från drivmedel, ingen elektrisk sladd att hålla reda på. Bara egen personlig energi behövs för att gräsmattan ska bli vacker! Det är väl miljövänligt även om dom inte är svanenmärkta som gräsklippare.

Motordriven cylinderklippare

Idag finns det motordriven cylindergräsklippare som är för den kräsne med större tomter. Även sladdlösa el cylinderklippare finns idag. Det visar på att cylinderklipparen inte kommer försvinna. Resultatet gör den oumbärlig. Den motordrivna varianten finns i självgående utförande och välkomnas varmt. En del upplever att denna varianten kan vara svår att köra. Speciellt vid vändning av maskinen. Resultatet är dock mycket bättre än många andra maskiner. 

ANNONS

Välj rätt handgräsklippare

Det som är viktigt är att klipparen går lätt att ställa in i olika steglösa läge. Minst tre läge för att kunna 
klippa på olika nivåer. Maskinerna klarar oftast klipphöjder på 12-44 cm. Maskinen skall vara lätt att föra framåt vilket innebär att cylindern måste snurra lätt. Bredden skall vara minst 35 cm tycker vi för att inte behöva gå i samma spår på gräsmattan. Hjulen skall vara i rejält material som inte går i sönder om man kör på en sten eller något annat hårt material. Cylindern, handtag och övriga delar skall helst vara i stål. Vikten max 10kg. 

Ingen bensin men köp gärna olja

Många med små tomter föredrar det enkla och det är just vad handgräsklipparen är, den är enkel. Ingen bensin behövs men vi rekommenderar att du inhandlar en rostskyddsolja eller fyller på lite olja på en gammal hederlig oljekanna så att du kan smörja upp dom olika delarna så att dom rullar friktionsfritt. En trög cylinder kan knäcka den bästa människan där man kanske kan gå ett par steg och sen är det stopp. Så köp olja och sköt om din lilla guldklimp ordentligt i den svenska sommaren.

Förvaring av gräsklippare

När det gäller möjligheten att fälla ihop handtag och annan utrustning så är det väldigt praktisk när man skall stoppa in vidundret i en bil. Fast även om du bara använder den på din tomt så är det väldigt bra att kunna fälla ihop klipparen så att den tar liten plats i förrådet eller ditt garage. Just utrymme är vi många som kämpar om att få mer av. Därför ska du även se över möjligheterna att kunna snabbt och enkelt göra allt mindre. Kanske just ditt val av märke har tänkt till när det gäller förvaring. Låt oss hoppas det.

ANNONS

Vad skall man tänka på när man skall köpa en handgräsklippare?

Checklista och vad skall man välja för handgräsklippare

Grönare på din tomt

Försök att följa våra råd och du skall se att du kommer att ha stor glädje av din handjagare i många sköna år på din tomt. En bra och smidig handgräsklippare gör att det blir roligare att klippa gräset. Rullar den friktionsfritt så märker man inte att man klipper gräset lika mycket som med en tungrullad variant. Om man efter varje klippning sprayar rostolja typ 5-56 eller liknande på cylindern och drivfunktionen så snurrar cylindern alltid smidigt. Så följ råden så skall allt gå bra. Gräset kommer inte vara grönare hos grannen helt enkelt.

Vilken handgräsklippare ska man välja?

 • Höjdinställning på varje hjul eller med spak för att kunna enkelt ställa in höjden på hur mycket gräs du skall klippa.
 • Är det trögt att ändra nivåinställning? Hur många olika nivåer finns det?
 • Finns det möjlighet att ställa in höjden på handtaget efter din kroppslängd? 
 • Går handtaget att vika ihop eller montera av vid transporten i bilen?
 • Hur lätt rullar maskinen? Orkar alla i familjen röra på maskinen?
 • Vilken vikt har gräsklipparen? Viktigt om du vill transportera den i bilen. Orkar du lyfta in den i bilen? orkar du hänga upp den på väggen i förrådet?
 • Finns gräsuppsamlare eller går det att köpa till? Om du har det behovet.
 • Är det lätt att hitta reservdelar och primära saker som behöver bytas med jämna mellanrum. 
 • Cylindern, handtag och övriga delar skall helst vara i stål för att då håller handjagaren i många år.
 • Vad är knivarna tillverkade av? Här är det att föredra starka stålknivar som går att slipa vid behov. Gärna minst vartannat år. 
 • Vad är knivarna undertill tillverkade av? Här är det att föredra starka stålknivar som går att slipa vid behov. Gärna minst vartannat år. 

ANNONS

Checklista innan köp av handgräsklippare?

 Finns det en höjdinställning för antal cm att klippa?
 Minst tre läge för att kunna klippa på olika nivåer.
 Är det lätt att ställa in dem olika steglösa lägena?
 Hangräsklipparen skall klara klipphöjder på 12-44 cm
✔ Möjlighet att ställa in höjden efter din kroppslängd? 
 Hur lätt rullar maskinen?
 Vikten skall vara max 10 kg.
 Cylindern måste snurra lätt.
 Finns gräsuppsamlare eller går det att köpa till?
 Bredden skall vara minst 35 cm
 Hjulen skall vara i rejält material
 Går handtaget lätt att vika ihop eller att montera av?
 Finns det en uppsamlaret till gräset?
✔ Är det lätt att hitta reservdelar nära dig?
✔ Cylindern, handtag och övriga delar skall helst vara i stål.
 Vad är knivarna tillverkade av? Stål är bäst

ANNONS