HÖG UPPLÖSNING 1920x1080 MX

SNYGGASTE GRÄSMATTAN I STAN
LÄR DIG SKÖTA DIN GRÄSMATTA SOM PROFFSEN GÖR

Stäng av adblock se erbjudande

GRÄSMATTA

Gräsmatta och skötsel är som Helan & Halvan. Dom hör ihop. Det är även en fråga som vi ofta får. Hur sköter man en gräsmatta. För att få bästa resultat ska man klippa gräsmattan ofta. En gräsmatta med högre gräs bör först slås med lie eller klippas med en slåtterbalk. Annars snurrar långa strån in och fastnar i hjulaxeln. Börja alltid att klippa med högsta klipphöjden inställd.

ANNONS

Hur anlägger man en gräsmatta?

Att anlägga en gräsmatta kan var både enkelt och svårt. Du kan rulla ut en färdigväxt grön gräsmatta på rulle eller anlägga en gräsmatta från start genom att köpa gräsfrö och så på en jordfräst tomt. Gräs på rulle är dyrare än att så gräs själv. Ett bra underlag är också  A och O för resultatet. Vad du väljer är upp till dig men vi  går igenom dom olika alternativen.

Rulla ut gräsmattan lägg dom i samma mönster som murad tegel.

Rulla ut en grön gräsmatta

Börja med att räfsa marken lite enkelt. Ordna täckdicken på 0,5 m djup för att dränera jorden. Börja i en hörna som är rak och lägg grästuvorna likadant som murad tegel. Se bild. Se till att skarvarna hamnar som murbruket gör på bilden fast med större avstånd så klart. Rulla ut hela rullen. Tryck ihop skarvar. Använd en platt träbit eller planka att ha knä eller fötter på för att arbeta framåt. När gräset är lagt färdigt så måste du trycka ut luften under gräsbitarna. Använd en trädgårdsvält för att trycka ut luften. Vattna gräsmattan ordentligt efter utläggning och tumling med vält. Gör stickprov för att se att vattnet rinner ner ordentligt. Nu är du klar. Se gärna video nedan för ytterligare se hur du ska gå till väga.

ANNONS

Lägg till din egen HTML-kod här.
Så sår du en ny gräsmatta

ANNONS

Så sår du gräs

Du kan i stort sett så en ny gräsmatta när som helst när andra växter växer. Dock skall det vara minst 10 grader varmt. Vår, sommar och höst går bra. Det får gärna regna mycket. Vi föredrar hösten eftersom solen då inte bränner fröerna och dom små grässtråna. Även att marken har bra värme och daggen frodas är viktigt. Följ listan för att så en ny gräsmatta.

 1. Gräv upp marken eller använd en jordfräs.
 2. Gräv/fräs ca 30-35 cm
 3. Ordna täckdicken på 0,5 m djup för att dränera jorden om du anser att du behöver det.
 4. Gör jorden porös genom att blanda upp jorden.
 5. Har du sandjord fyll med 4-5 cm torvmull
 6. Har du Lerjord fyll med 20-30 cm gräsmattejord
 7. Grundgödsla med handelsgödsel eller om du vill vara miljövänlig använd urin eller kompostjord med sand. Skall ligga ca 5- 10 centimer ner i jorden.
 8. Plocka bort sten, räfsa, plana ut med planka.
 9. Se till att jorden är fuktig och så sedan för hand eller med en spridarvagn.
 10. Vårt tips på gräsfrö är Granngården Slottspark.
 11. Gå över med räfsa för att få ner fröna.
 12. Kör sedan med en trädgårdsvält över ytan.
 13. Fukta det nysådda gräset varje dag i en månad.

Så här rullar du ut en ny gräsmatta på rulle

Vad kostar det att anlägga en gräsmatta på rulle?

Pris för att anlägga en gräsmatta kan variera som du säkert förstår. Allt beror på var du bor och dagspris på gräsmatta på rulle. Antalet kvadratmeter du skall lägga avgör också. Oftast sjunker priset per kvadratmeter ju mer du köper. Här är lite riktpris uppdaterat 2017-07-11.

Alla priser ca priser

0 -10 m² 60 kr/m²
11-70 m² 40 - 45 kr/m²
70 - 200 m² 35 kr/m²
200 m² - uppåt 25kr/m²

Så här sår du en ny gräsmatta

Detta behöver du för att så en ny gräsmatta

 • Spade eller hyra, köpa, låna en jordfräs 
 • Torvmull om du har sandjord i din gräsmatta
 • Gräsmattejord om du har Lerjord i din gräsmatta.
 • Trädgårdsvält
 • Material för anläggning av täckdike
 • Spridarvagn
 • Gräsfrö
 • Gödsel
 • Räfsa
 • Planka
 • Vattenspridare

ANNONS

LÖVRÄFSA GARDENA

VATTENSPRIDARE GARDENA

TRÄDGÅRDSVÄLT

SPRIDARVAGN FÖR GRÄSFRÖ

Gräsfrö Slottspark 

Gräsmattegödsel 15 kg

MOSSMEDEL 14 KG

Gräsmattan så lyckas du

Guide så får du grön gräsmatta

Hur får man en grön gräsmatta?

En snygg gräsmatta kräver luftning. Att vertikalskära mattan ca 8 gånger om året och däremellan använda en mossrivare som gör hål på ett mindre djup är jätteviktigt. Du ger gräsmattan syre och den klarar torra perioder och sjukdomar bättre. 
Följ guiden hur du tar bort mossa nedan så slipper du mossa och du har snart en snygg grön gräsmatta.

Klippning av gräsmatta

 • Använd alltid en gräsklippare med vassa knivar. För ett bra resultat är det viktigt att gräset skärs av och får fina snittytor.
 • Klipp aldrig av mer än 1/3 av gräsets höjd.
 • Klipp 1-2 gånger under högsäsong.
 • Försök alltid hålla gräset 4-5 cm långt, då blir gräsmattan tåligare.
 • Underlätta klippningen genom att ge gräsmattan en tydlig och vacker form utan alltför mycket buskar och planteringar i själva gräsytan.

Guide ta bort mossa i gräsmattan

Mossa i gräsmattan?

 • Mossa undviker man bäst genom att hålla gräsmattan i bra skick rent generellt, då kan den besegra det mesta av mossan av egen kraft.
 • Om du har mossa i gräsmattan skall du ungefär i mitten av mars början av april beronde på var du bor du använda något som motverkar mossan. Många proffs använder Stoppar Mossa MossNIX från Weibulls.
 • Steg 1 Sätt på en spridarramp på din vattenkanna blanda MossNIX i kannan.  2 skopor (från förpackning) till cirka 10 liter vatten. Det behövs 1 liter per kvm².
 • Steg 2 Ge gräsmattan näring. Får man mossa är det för att gräsmattan inte har fått tillräkligt med näring så att gräset övervinner mossan. Näring eller gödningsmedlet Florovit Masterlawn rekommenderas av proffs.
 • Steg 3 I maj är det dax att  fortsätta med Florovit Gräsgödning. Ge mattan 2,5 - 3 kg per 100 kvm. Upprepa i Juli.
 • Tänk på att mossa älskar fukt och växer bäst i skuggan. Välj därför grässorter som tål skugga. Gödsla även gräsmattan och håll jorden i god form med hjälp av gräsklipp.
 • Fortsätt med löpande näring och Toppdressa gräsmattan (se nedan)
 • Klipp gräsmattan 1- 2 gånger i veckan under högsäsong.

Ogräs i gräsmattan?

 • Ogräs rensas effektivast bort för hand.
 •  Kom ihåg att allt ogräs inte behöver vara fult. Sorter som teveronika, tusensköna, röllika och vitklöver blommar fint och är inte så aggressiva.
 • Gamla gräsmattor med kompakt jord kan behöva luftas med hjälp av vertikalskärning för att öka gräsets konkurrenskraft mot mossa och ogräs. Vertikalskär dock inte för tidigt på våren, vänta tills du har klippt gräset tre gånger.
 • Är gräsmattan gammal och enbart innehåller mossa och ogräs är det lika bra att börja om från början och anlägga en ny gräsmatta.

Gödsling av gräsmatta

 • Gödsla gärna innan regn eller vattning.
 • Under vår och sommar kan det vara bra att kvävegödsla gräsmattan några gånger med till exempel hönsgödsel.
 • Undvik gödsling med kvävegödsel efter mitten av juli då gräset börjar förbereda sig för vintern.
 • Använd gärna en gräsklippare med mulcherkniv som finfördelar det klippta gräset och återger det som näring till gräsmattan.

Toppdressa gräsmattan

Gräsmattelufta gräsmattan och räfsa bort mossa och toppdressa ytan, det vill säga jämna ut med dressmylla eller med sandblandad jord. Det enklaste sättet att toppdressa är att lägga ut dressmaterialet i högar och borsta ut det jämnt över ytan med en piassavakvast. Om det finns kala fläckar här och var kan man passa på att så reparationsgräs, samtidigt som man toppdressar. Låt vattenspridaren stå på ett tag över den ny dressade ytan. Du gör gräsmattan stark genom att gödsla några gånger under säsongen med gödningsmedlet Florovit Masterlawn.

ANNONS

Klippo gräsklippare
Husqvarna gräsklippare
Stiga gräsklippare
Gardena gräsklippare

De olika säsongerna i trädgården

Våren: Var lite varsam med gräsmattan på våren. Låt den torka upp ordentligt, börja växa och bli grön innan vertikalskärning, vårstädning och fotbollsmatcher kan börja. När gräset börjar bli långt, över 5 cm, är det dags att börja klippa, men tänk på att inte klippa för kort. I regel bör gräset klippas 1-2 gånger per vecka under våren. Kratta inte gräsmattan förrän den är riktigt grön. När den är grön skall du kratta bort dött material och mossa så att mattan får frisk luft och solljus. Gödsla gärna med ett gödsel som består av mycket kalium.

Sommar: När den riktiga sommarvärmen kommer minskar tillväxten och då behöver gräsmattan inte klippas lika ofta. För att undvika en torr och brun gräsmatta bör den få en ordentlig rotblöta ungefär en gång i veckan för att bli tåligare och grönare. Vattna på kvällen så att inte vattnet avdunstar direkt. Man bör inte klippa kortare än 4 cm, korta gräsmattor är nämligen känsligare för slitage och uttorkning.

Höst: Inför hösten/vintern bör klipphöjden vara cirka 4-5 cm. Tänk även på att inte lämna tjocka lager av löv på gräsmattan inför hösten eftersom dessa kan kväva gräset. Det är viktigare att kratta och få upp allt på hösten än vad det är att göra det på våren. Ett annat sätt att låta löven komma till nytta är att finfördela dem med en mulchergräsklippare och låta dem ligga kvar på gräsmattan som jordförbättring. Maskarna fixar resten.
Under hela året är det bra att sanda och lufta gräsmattan så den är frisk och klarar ev. problem under vintern.

Gräsmatta som är perfekt

När skall man sluta klippa gräset?

Vid den så kallade invintringen ska man förbereda sin gräsmatta på vintervila. Som tidigare nämt så bör gräset vara en ca 5 cm högt inför vintern. Klipp gräset sista gången med en högre inställningen på gräsklipparen än tidigare och (detta är viktigt) kratta upp allt gräs och övrigt som t ex löv om du vill slippa svamp i gräsmattan. När gräsmattan inte växer längre så är det alltså dags att sluta klippa. Jorden är hetare och fuktigare på hösten så det passar bättre nu än på våren att så gräs om det skulle behövas. Ja om du inte bor för långt upp i norr vill säga. 

När slutar gräsmattan växa?

När slutar gräsmattan växa?

När slutar den växa då? Jo gräsmattan slutar att växa vid ca +8 grader och då passar det bra att sluta klippa. OBS viktigt! När frosten kommer på natten ska man absolut inte klippa gräsmattan längre. Gödsla gärna med fosfor och kalium som det är lite kväve i. Gödsel som består av mycket kalium är bra eftersom det stärker mattan. Allt för att undvika frostskador. Du behöver inte gödsla med kvävefattigt gödsel men du skall absolut sluta gödsla med kväverikt gödsel eftersom gräsmattan skall inte uppmuntras till att växa. Gräsmattan behöver vila över vintern. Försök att unvika att gå på gräsmattan efter frosten.

ANNONS

Vertikalskärare

Mossrivare

Gräsmatteluftare

ANNONS

ANNONS